LİSE EĞİTİMİNDE YURTDIŞI DA BİR SEÇENEK

Artık yurtdışında eğitim deyince akla sadece yükseköğretim gelmiyor. Dünyada özellikle lise düzeyinde de binlerce öğrenci eğitim için yurtdışını tercih ediyor. Başta İngiltere olmak üzere ABD, Kanada ve İsviçre’ye ortaöğretim düzeyinde eğitim almak için gidiyor. İsviçre birden çok sistem seçeneği; Kanada sunduğu demokratik ve kaliteli eğitim atmosferi; ABD okul çeşitliliği ve İngiltere ise köklü okullarıyla ön plana çıkıyor.

KALİTELİ EĞİTİM SİSTEMİ

Türkiye ile arasında uzun bir mesafe olmasına rağmen, Kanada yaşanabilir şehirleri ve göçmenleri destekleyen politikalarıyla sadece yükseköğretimde değil, lise düzeyinde de başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden gelen öğrencilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Kanada’da özel ve devlet okullarında eğitim almak mümkün. Ülkede 10 eyalette farklı müfredatlar ve eğitim standarları uygulanıyor. Hatta bölge ve okuldan okula öğretim programları değişebiliyor. Kanada’da devlet okulları için yıllık eğitim ücreti 20 bin dolar, özeller içinse 25 ile 35 bin arasında değişiyor. Kabul için ders notlarının en az 65 olması bekleniyor. Bunun yanı sıra İngilizce yeterliliği de dikkate alınıyor.

ELİT AMA KAPSAMLI

İsviçre, Avrupa’nın en pahalı okullarıyla tanınıyor. Ülkede bazı yatılı okulların öğrenim ücreti 90 bin euroyu bulabiliyor. Okullar doğayla içiçe kampuslarında İsviçre, Alman, Fransız, İngiliz, Amerikan ve Uluslararası Bakalorya (IB) sistemlerinde eğitim verebiliyor. Başvurularda orta düzeyin üstünde yabancı dil, not ortalaması, referans mektupları ve disiplin cezaları dikkate alınıyor. Okullar, adayları yüz yüze veya Skype yoluyla mülakata alabiliyor. Okullara kabullerde rekabet yaşanıyor.

DEVLET OKULUNDA MAKUL FIRSAT
ABD’de ortaöğretim seviyesinde okullar devlet ve özel olarak ikiye ayrılıyor. Yabancı öğrenci kabulünde okullar; not ortalaması, İngilizce seviyesi ve sayısal alanlardaki performansı dikkate alıyor. Birçok eğitim kurumu İngilizce seviyesi için TOEFL ya da IELTS sonuçlarını istiyor. Ayrıca sportif ve kültürel başarılar dakabullerde önemli rol oynuyor. Liseye başladıktan sonra paralel olarak İngilizce destek de alınabiliyor. ABD’de lise eğitimi için en ekonomik yol bir devlet okulunu tercih etmek. Ülkede devlet okullarında eğitim almak için yıllık ortalama 20 ile 25 bin dolar civarında bir eğitim masrafını göze almak gerekiyor. Özel okullarda eğitim ücretleri 30 bin dolardan başlıyor. Bazı okullar 50 bin doların üzerine çıkabiliyor. Eyalet ve bölgeye göre fiyatlar değiştiği için ailelerin hedefledikleri okulları ayrıntılı olarak araştırması öneriliyor.

KÖKLÜ KURUMLAR

İngiltere birkaç yüzyıllık geçmişe sahip lider liseleriyle uluslararası öğrencilerin en gözde ülkesi olarak öne çıkıyor. Future-Minds-Educational şirketinin kurucusu ve başdanışmanı Ömür Yeğinsu, çocuğunu İngiltere’ye göndermek isteyen velilerin kafalarındaki sorulara yanıt veriyor. 30 yıldır Londra’da yaşayan Yeğinsu, ülkenin önde gelen ve oldukça seçici okullarına öğrenci yerleştiriyor. Okul tercihi yapılırken öğrenciye uygun bir eğitim patikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yeğinsu, bu süreçte hazırlığın da göz ardı edilmemesi konusunda uyarıyor. Danışman ülkedeki eğitim sistemini şöyle anlatıyor:
“Ülkede Amerikan, İngiliz ve uluslararası okullar bulunuyor. Bunlar da kendi içlerinde günlük ve yatılı olarak ayrılıyor. Ayrıca kız ve erkek okulları da eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. İngiltere’de liseler kabullerde genel olarak matematik ve İngilizce yetkinliklerini dikkate alıyor. Öğrenci alırken uyguladıkları sınav ve mülakatlar değişebiliyor. Kabullerde önem verilen aktiviteler de farklılık gösteriyor. Kimi sporu öne çıkarırken, bazısı daha sanat odaklı öğrencileri tercih ediyor. İngiltere’de okullar, öğrencilerin kendilerine yapacağı katkıları da zenginlik olarak görüyor. Öğrenci alırken bunu da göz önünde bulunduruyor. Ülkede lider liselere kabullerde büyük bir rekabet yaşanıyor. Eğitim kurumları bu nedenle kağıt üzerindeki performansla yetinmiyor. Aday öğrenciyi yüz yüze veya Skype üzerinden mülakata alıyor. Özel okulların ücretleri 30 bin sterlinden başlıyor. Bunun içerisinde yurt harcamaları da yer alıyor. Ayrıca yemek gibi hizmetler de çoğu zaman yıllık öğrenim ücretlerine dahil ediliyor. İngiltere’de eylül ayında başlayacak bir dönem için ön kayıtlar ekim-aralıkta yapılıyor. Ardından başvurular değerlendiriliyor, öğrenciler ocakta sınav ve mülakatlara alınıyor. Kabullerse martta açıklanmış oluyor.”

İlgi alanlarını dikkate alın

– Doğru öğrenci, doğru okul, doğru hazırlık önemli. Çocuğunuzun ilgi alanlarının ve becerilerinin farkında olarak seçimlerinizi yapın. ‘Eğitim kişiye özel bir süreç. Çocuklarınızın güçlü ve zayıf yanlarını keşfedin. Güçlü yanlarını destekleyin, zayıflıklarını törpüleyin.
– Planlar yapıldıktan sonra, belirlenen okullardan randevu alarak ziyaret edin. Ziyaretlere çocuğunuzu da götürün. Öğretmen ve yöneticilerle bir araya gelin. Okullar açık günler düzenliyor. Burada diğer ailelerle de bir araya gelebiliyorsunuz.
– Ön kayıtların tarihlerini kaçırmayın. Bunlar genellikle bir yıl önceden gerçekleştiriliyor. Kayıtlar bir sonraki eğitim yılı için kasımda kapanıyor.
– TEOG gibi sınavlarda başarı önemli. Ama bu çocuğunuzun yurtdışında da akademik olarak performansının iyi olacağı anlamına gelmiyor. Bunu da göz önüne alın.
– Okulları belirlerken gazete ve bazı kurumların yaptığı sıralamalara göz atın. Bunlar size bazı isimleri belirlemek için fikir verebilir.

İngilizce ve matematik becerisi önemli

Türkiye’den İngiliz okullarına girmek isteyen bir öğrencinin nasıl hazırlanması gerektiğini uzmanlar şöyle özetliyor:
“Ülkenin önde gelen okullarında eğitim almak için öğrencinin en az bir yıl hazırlanması gerekiyor. 13 yaşında başlanacak ortaöğretim düzeyindeki bir okul için iki yıl hazırlık yararlı olur. Öncelikle İngilizce ve matematik becerisi önemli. Ayrıca özgüven, takım çalışması yeteneği de. İzleyecekleri diziden okuyacakları kitaplara kadar kabul almalarını kolaylaştıracak noktalara da dikkat edilmeli.”

Hürriyet gazetesinde çıkan haberin linki:
http://www.hurriyet.com.tr/lise-egitiminde-yurtdisi-da-bir-secenek-40433847

Yurtdışında okumanın şifreleri

http://www.hurriyet.com.tr/yurt-disinda-okumanin-sifreleri-40088963

Neden İngiltere’de eğitim

“Eğitiminizi planlayın, geleceğinize şekil verin.”